YKS Sınavına Kazanmakta Etkili Faktörler
Üniversite adayların bir çoğu YKS Sınavına Nasıl Hazırlanacağını bilmiyor öğrencilerin hayatların da en zorlandığı şey okullar da öğrendiği konuları sınav zamanında yerine getirmesi olur. Hayatların bir dönüm noktası olan YKS Sınavı öğrenci adayların bir hayli canı sıkmakta en büyük derdi ders çalışamamak ve sınava tam anlamı ile doğru şekilde hazırlanmak dört sene sonunda gireceği YKS sınav da başarısız olmasına neden oluyor aldığı başarısız puan ile üniversite ye gitmeye hak kazanamıyor. Hal böyle olunca YKS sınavına nasıl hazırlanacağı bilmeyen öğrenciler için YKS sınavına nasıl hazırlanır şekilde maddeler halinde öneriler hazırladık
1. Sınava Çalışmaya Karar Vermek
En önemli maddemiz girecek olduğumuz YKS sınavı için çalışmaya karar vermek. Üniversite adayı arkadaşlarım başlamak bitirmenin yarısıdır derler atalarımız. Eğer güzel bir üniversite hayaliniz var ise bu hayalinize ulaşmak için sınava çalışmaya kararımızı uygulamaya irade gösterirsek ders çalışmaya başlayabiliriz. Oturup bir göz atıyım dememeli ders çalışmalıyım demeli ve bu kararınızı uygulamalısınız.
2. Sınava Çalışmaya Hazırlanmak ve Ders Çalışmaya Hazır Hissetmek
Sınava çalışmaya hazır hissetmelisiniz yorgun veya uykusuz iseniz ders çalışmak hayli zor bir hale gelebilir. Bu durum sınava çalışmaya engel olur en iyisi uykunuzu giderip zinde bir durumdayken ders çalışmak size daha iyi olacağı için öncelikle çalışmaya hazır hale gelmelisiniz. Onun için erken yatıp erken kalkmak daha doğru olacaktır.
3. Planlı ve Düzenli Çalışın
Öncelikle sınava çalışmak ve başarılı olmak için bir planınız olması gerekir. Bu planı düzenli bir şekilde yoluna koyup devamlılığını getirmelisiniz. Hangi dersleri ve konuları çalışacağınızı önceden belirleyin ders çalışma programı oluşturmak hem size vakitten tasarruf ettirecektir hem de daha etkili ders çalışmanızı sağlayacaktır. Bu şekilde bir düzenli bir şekilde devam ettirseniz olumlu etkisini kısa bir süre de göreceksiniz.
4. Ders Çalışırken Zamanınızı Doğru Ayarlayın
Girecek olduğumuz sınava oturup hiç kalkmadan saatlerce ders çalışmanın verimli olduğunu düşünüyorsanız yanılıyorsunuz. neden mi ? İnsan beyni belli bir süre sonra yorulur ve yeni bilgi girişine kendisini kapatır. O yüzden bir program dahilinde rahat etmeniz daha doğru olacaktır. Her ders çalışma için ayırdığınız zaman minimum 20 dakika maksium 50 dakika olmasına özen göstermelisiniz. Mola vererek çalışmak en sağlıklısı olacaktır. çalıştığınız zamanın sonunda kendinize 5-10 dakika ödül niteliğinde molalar vermek ders çalışma veriminizi arttıracaktır. Bu şekilde beyniniz tabiri caizse bir nefes alacak ve yeni konuları öğrenmeye kendisini hazırlayacaktır.
5. Telefonu ve Tableti Bırakmak yada Sessize Almak
Bedenimizin 6 duyu organı olmuş durumda elimizden düşmeyen telefon, tablet ve bilgisayarı şimdi elimizden bırakma vakti geldi. Biliyorum ki bu durum sizin için çok zor telefonda hiç bir şey yapmasak bile her an telefona bakmak, sosyal medya hesaplarımızda gezmek istiyoruz. Fakat bu durum önümüzdeki YKS sınavına olumuz yönde etkisi olacak ders çalışma başladığımız zaman telefonumuzu yakın bir yere konmamız konsantrasyonumuzu dağıtarak sürekli gözümüzün ve elimizin telefona gitmesine, telefona bakmasına sebep oluyor. Telefonumuza gelecek herhangi bir bildirim sesi ders çalışma istediğini sonlandırmak telefonla vakit geçirmek akılınıza gelecek dikkatini bozmakta bu durum böyle olunca hayalinizi kurduğunuz üniversiteye gitmenize engel olabilir. Bu durumla karşılaşmamak için size kötü etkileyen telefonu ve tabletleri bir kenara bırakıp ders çalışmaya başlamalısınız.
6. Ders Konularını Çalıştıktan Sonra Soru Çözün
Çalışmadan önce plan yapın demiştik. önceden belirlediğiniz konuları çalıştık dan sonra o konu hakkında soru çözmek en basit ve en çok bilinen kuraldır. Çalıştıktan sonra soru çözmek konuyu pekiştirmenize ve eksiklerinizi fark etmenize yardımcı olacaktır. Konuları sadece çalışarak, okuyarak bilgileri kalıcı hale getiremezsiniz beyniniz yoracağı için 40 dakikalık yapmış olduğunuz planı gerçekleştiremeyebilirsiniz. Çalıştığınız konuları mutlaka soru çözmeli, çözemediğiniz soruları arkadaşlarınıza veya öğretmenlerinize çözdürmelisiniz. Bu durum size öne geçirecek bilmediğini konuları daha iyi hale gelmiş olacaksınız.
7. Çalıştığınız Konuları Daha Sonra Tekrar Edin
Sınav için çalıştığınız konuları bir süre sonra unutmaya başlayacağınız. Bu duruma gelmemek için ders çalışırken önemli noktaları renkli kalemler altlarınız çizmelisiniz. Daha sonra geri döndüğünüzde tüm konuyu çalışmak yerine altınız çizdiğiniz konuları çalışarak zamandan hem tasarruf etmiş olacaksınız hem de diğer adayların önüne geçmiş olursunuz. Tekrar etmek bilgilerinizi akılınızda kalması yönünden kalıcı hale getireceksiniz.
0 Yorumlar