728x90

Üniversite Sınavına Nasıl Hazırlanmalı

Üniversite Sınavına Nasıl Hazırlanmalı

Üniversite Sınavına Nasıl Hazırlanmalı

Hedef Belirlenmesi

Pek çok üniversite sınavı öğrencisinin aslında bir hedefi, hayali olmadan sırf çalışmak için, çalışması gerektiği hissettirildiği için çalıştığı su götürmez bir gerçek. Sınava hazırlanan birisine yönlendirdiğiniz “Ne olmak istiyorsun?” sorusunun karşılığında “Sonuca göre şekillenecek”, “Henüz karar veremedim” cevapları almanız da bunun somut bir örneğidir. Elbette bunda tek suçlu öğrenciler değil. İçerisinde bulunduğumuz sistem, çevresel faktörler, aile yapısı gibi pek çok sebebi de vardır. Diyelim ki bu güne kadar ne olmak istediğinize karar veremediniz. Daha doğrusu ne yapmak istediğinize, nasıl yapmanız gerektiğine karar veremediniz. Yolun sonunu görmeden sizi neler beklediğini bilmeden valizinizi rastgele doldurmak ne kadar saçma ve yararsız olacaksa hedefiniz olmadan sınava hazırlanmakta bunun gibidir. Öncelikle bu konuda bir kitap tavsiyesi yapmak istiyorum. Simon Sinek’in “Kendi Nedenini Bul” kitabını okumanızı ve yazarın tavsiyeleri, yönlendirmeleri doğrultusunda kendi nedeninizi bulma yolculuğuna çıkmalısınız. Sınava hazırlanırken “Bunun yerine bir konu bitiririm, soru çözerim.” diyebilirsiniz ama emin olun çözdüğünüz sorulardan daha yararlı olacaktır sizin için.

Ardından nedeniniz doğrultusunda bölüm, üniversite araştırmaya başlayabilirsiniz. Belki de üniversite olmadan da ulaşabileceğiniz hayalleriniz de olabilir elbette ama konumuz sınav olduğu için o kategoriyi pas geçeceğim. Belirlediğiniz bölüm, neden, üniversite sonucunda artık ilk adımı atmış bulunuyorsunuz.

Hedef Belirlemek

Plan Yapmak

“Her başarılı insanın bir planı, her başarısız insanın bir mazereti vardır.” Henry Clausen’in dediği bu cümle size epey yardımcı olacaktır planlama konusunda. Başarılı olmanın anahtarlarından en önemlisi olan plan yapmak sizi gitmek istediğiniz noktaya daha emin adımlarla götürecektir. İster günlük, ister haftalık plan yapabilirsiniz. Tabi aylık planlama yapanlarınız da olabilir ama bir ay çok uzun bir süre olduğundan değişiklik yapma ihtimali daha yüksektir. Bu da sizi motivasyon düşüklüğüne, pes etmeye itebilir. Plan yaparken dikkat etmeniz gereken en önemli şey kendinizi tanıyarak planlarınızı yapmanız. Yapamayacağınız ağır maddelere planınıza dahil etmeyiniz. Gerekirse ufak ufak başlayın ama planladıklarınızı yapabilecek şekilde mantık çerçevesinde hazırlayın planlarınızı. Burada yapılan en büyük hata, ilk gün sahip olunan o motivasyon ile liste epey kabarık ve dolu dolu oluyor kişi yapamayacağını fark edemiyor ardından iş planı uygulamaya geldiğinde haliyle yetiştiremiyor ve “Zaten yapamıyorum, planı ilk günden uygulayamadım.” Gibi cümlelerle kendi kendine motivasyonunu kaybettiriyor. Halbuki ağırdan alıp planı daha geniş bir şekilde hazırlasa bu problemle uğraşmak zorunda kalmayacak.

Sosyalleşmeyi Azaltmak

Elbette sınav senesi denildiğinde pek çoğunun aklına adeta inzivaya çekilmiş gibi çalışan, kimse ile görüşmeyen, sosyal ilişkilerini sıfıra indiren insanlar geliyor. Elbette sosyalliğiniz kısıtlanacak, önceliğiniz artık sosyal yaşantınız değil geleceğiniz olacak, konuyu bitirmek için bazı buluşmaları kaçıracaksınız ama sonucunda meyvesini yerken bunların keyfini sürmek sizin için daha iyi olacaktır. Tabi eğer planınızı, programınızı disiplinli bir şekilde ayarlarsanız; dizi ve film izlemeye, arkadaşlarınızla sohbet muhabbet etmeye, dışarı çıkmaya, spor yapmaya fırsatlarınız olacaktır. Tabi burada kişisel denetim ve sınırlamalar size yardımcı olacaktır. Sosyalliği ve dersi denge halinde tutmak tamamen sizin elinizde.

Çalışma Düzeni Belirlemek

Sınav senesinde çevrenizde o kadar farklı tarzda, zamanda, mekanda çalışabilen insanlar göreceksiniz ki… Doğru çalışma mekanı, saati, öğrenme şekli size konuları anlamanızda, sınava hazırlanmanızda azımsanmayacak ölçüde katkıda bulunacaktır. Kimisi sabah erkenden güne hazır başlayıp çalışmayı sever kimisi gece uyumayıp sabaha kadar çalışınca daha fazla verim alır. Bu tamamen kişisel bir durum bu yüzden asla kendinizi başkaları ile kıyaslayıp çalışma stillerini tamamen uygulamaya çalışmayın. Elbette deneyebilirsiniz değişik stiller ama rahat hissetmediğiniz, verim almadığınız bir sistemi de uygulamak için kendinizi zorlamayın.

Kıyaslama Yapmayın

Kıyaslama Yapmayı Bırakmak

Adına rekabet, hırs denilip üzeri örtülen ama içerden bazılarını yiyip bitiren, verimini azaltan bir durum kendini başkaları ile kıyaslamak. Elbette herkesin çalışma süresi, sınavlardan elde ettiği başarı, sosyal çevresi, uyguladığı sistemler farklı olacaktır. Gelen sınav sonuçlarına bakarak kendinizi suçlayıp boşuna çalışıyor gibi hissetmeyin. Sonuçta herkesin alt yapısı, psikolojik koşulları farklıdır. Bunlar sonuçları elbette ki etkiler. Sizin en büyük rakibiniz yine kendiniz olun. Eğer bir önceki sınavınızla kıyasladığınızda gelişip ilerlediğinizi görüyorsanız boş verin önünüzde olanları. Önünüzde uzunca bir süre var verimli geçirirseniz. Sonuçta hepinizin varacağı bitiş çizgisi aynı yerde. Fazla efor sarf edip erkenden yarışı bırakmak zorunda kalmayın yeter. Baktınız ki sınav sonucu eskisine göre daha düşük. Oturup sonuçlarınızı güzelce analiz edin. Nerede, hangi konularda hata yapıyorsunuz. Yoksa sadece o gün kü duygu durumunuz, yaptığınız bir değişiklik mi sebep olmuş bu duruma. Bunu belirledikten sonra çalışmanıza devam edebilirsiniz.

Çözülmeyen Sorular ile Başa Çıkmak

Belki de sınava çalışırken konu çalışmaktan, soru çözmekten daha önemli bir mevzu çözülemeyen sorular. Çözülemeyen soruları mutlaka biriktirmeli ve bir bilene sormalısınız. Bu kişi arkadaşınız, öğretmeniniz, mobil uygulamalar olabilir. Çünkü zaten doğru yapılan sorular öğrenilmiştir tekrar etmeye gerek yoktur. Çözülmeyen soruların üstü örtüldükçe karşınıza çıkmaya devam edecektir. En mantıklısı çözümü öğrenip düzenli aralıklarla tekrar edip anlaşılmayan kısmı kafada oturtmaktır. Böylece boşluklar zamanla dolacaktır.

Pes Etmeyin

Bu sözü çok fazla duydunuz. Belki o kadar duydunuz ki artık klasik bir cümle gibi geliyordur. Ama bu cümle o kadar önemli ki. Pes etmeden savaşmak, düştüğün zaman düştüğün yerden tekrar daha güçlü bir şekilde kalmak, kendi kendini motive etmek, kendi elinden tutmak bunlar çok önemli konular. Bu süreçte gerçekten sıkılıp bırakmak isteyeceksiniz ama içinizde aslında öyle olmadığını bağıran sesi duymayacakasınız bile. O sese kulak vermelisiniz ne olursa olsun. Öyle zamanlarda kendinize rahat, güzel birkaç gün ayırın ve sakince düşünün. Sonrasında sizin için, nedenleriniz, hayalleriniz için en doğrusunu, mantıklı olanı yapmaya tekrar devam edeceksiniz. Pek çok sınav stresi içinde bulunan öğrenci bu psikolojiden geçiyor bunu da unutmamak gerek. Gayet doğal olduğu da bilinmeli.

Yorum Gönder

0 Yorumlar