728x90

Üniversite Sınavına Hazırlanırken Dikkat Etmeniz Gerekenler

üniversite hazırlık

Üniversite Sınavına Hazırlanırken Dikkat Etmeniz Gerekenler

Üniversite Sınavı hazırlık süreci öğrenciler için çok sıkıntılı bir süreçtir. Yıllarca emek veren öğrencileri emeklerinin karşılığını almaları için yoğun stresli bir süreç beklemektedir. Bu yolda pek çok rakibi vardır öğrencilerin. Ayakları takılabilir, sıkılıp vazgeçebilirler, umutsuzluğa kapılabilirler başarılı olamadıkları zaman ama istedikleri hayata kavuşabilmeleri için tüm bu zorlukların biteceğine inanıp tüm zorluklara karşı azimle göğüs germelidirler. Bu yazıda öğrencilerin yaptığı hatalara değinip minimum stresle bu süreci atlatmaları için yararlı tavsiyelere yer verilecektir.

Sınava Hazırlanırken Yapılması Gerekenler

Sınava Hazırlanırken İzlenmesi Gereken Yollar

   Sınava hazırlanan öğrencinin takip etmesi gereken ve dikkat etmesini gerektiren çok önemli hususlar vardır.

  • Hedef belirleme: Öğrenci bu yola hazırlanmaya başlamadan önce hedefini belirlemelidir hatta belirlediği hedefi bir kâğıda yazıp daima görebileceği göz önünde bir yere asabilir. Bunu yapmak öğrenciye geleceği için çabalama duygusu aşılar. İlerleyeceği bu yolda nerde olmak istediğini iyi düşünmeli ve ona göre hareket etmelidir. Unutmamalıdır ki hedefi olmayan gemiye, hiçbir rüzgâr yardım etmez. Hazırlandığı süre boyunca hedefini hatırlayıp buna odaklanmalıdır
  • Kendine güvenme: Hazırlanma sürecinde öğrencilerin mutlaka ama mutlaka kendilerine güvenmeleri gerekir. Bir an bile olsun inançları sarsılırsa çalışma hayatından kopabilirler. Çalışarak tüm hedeflerine ulaşabileceğini bilmelidirler. Kişinin kendine güvendikten sonra aşamayacağı hiçbir engel ve zorluk yoktur.
  • Programlı ve düzenli olmak: Hedef belirlendi ve yeteneklere inanç aşılandı, şimdi güzel bir program oluşturulmalı. Öğrenci gireceği YKS hazırlık sınavına uygun kaynaklar alıp olabildiği kadar düzenli ve verimli bir program hazırlamalıdır. Program hazırlarken yeni başlanılan bu süreçte öğrenci kendine çok yüklenmemelidir çünkü daha sonraki süreçte hemen sıkılıp vazgeçebilir. Program hazırlarken sadece derslere yönelik değil günlük hayat da kontrole alınmalıdır. Uyku saati, yemek saati, ders saati ve öğrencinin kendine ayıracağı hobi saatleri de olmalıdır. Bu zorlu süreçte öğrencilerin yaptığı en büyük hata kendilerini ihmal etmektir. Bazen kendilerine de zaman ayırıp içlerindeki yoğun stresi uzaklaştırmalılar. Çabuk sıkılmamanın sırrı buradadır. Aynı zamanda bu düzen sayesinde kişisel sağlık da korunmuş olur.
  • Olumsuz eleştirilere kulak asmamak: Öğrencileri YKS hazırlık sınavı sürecinde yıpratan en önemli etmenlerden biri ise yapılan olumsuz eleştirilere takılmaktır. Olumsuz eleştirilerle öğrencilerin motivasyonu diplere düşebilmektedir ve ikinci madde olan kendine güven basamağı sarsılmaktadır. Böylece öğrenci başaracağına inanamaz hale gelmiş olur. Öğrenci kendi psikolojisini kendi yönetebilecek güçte olmalı ya da bu yolda ilerlerken rehberlikten veya ailesinden destek almalıdır çünkü YKS hazırlık sınavı sadece testlerle ölçülen bir sınav değil aynı zamanda psikolojik bir sınavdır da.  Öğrenci hedefine ve kendine inanmalıdır. Bazen tüm bu stres yönetimini kendi başına yapamayabilir bu durumda en yazınından destek alabilir.
Üniversite Hazırlanırken Yapılan Hatalar


Üniversite Sınavına Hazırlanan Öğrencilerin Yaptığı Bazı Hatalar

Hazırlık öğrencisi ders hususunda bazı hatalar yapabilirler. Bunlar çok büyük hatalar olmamasına rağmen dikkat edilip düzeltilmediği takdirde öğrenciyi başarısızlığa ve ümitsizliğe sürükleyebilir.

Yapılan başlıca hatalar:

  • Çözülemeyen soruları aşırı biriktirmek: Öğrenci unutmamalıdır ki zorluklar onu bu yolda hedefine daha da yaklaştırır ve güçlendirir. Bu yüzden de zorluktan korkmamalıdır yapamadığı veyahut anlamadığı soruları biriktirip en yazık zamanda muhakkak çözümlerine ulaşmalıdır. Çözülemeyen her sorudan öğrenci yeni bir bilgi öğrenmektedir. Uzun süre yapılmayan çözüm işlemi öğrencinin gözünü korkutur ve başaracağına olan inancı zayıflar.
  • Düzenli deneme çözmemek: Öğrenci YKS hazırlık sınavı sürecinde bir müddet çalışıp konulara hâkim olduktan sonra gireceği sınava benzer nitelikler taşıyan denemeler çözmelidir. Bunu yapan öğrenciler gerçek sınava girdikleri zaman daha önce defalarca kez denemesini yaptıkları bu sınava daha kolay adapte olur ve stres yönetimini daha iyi yapabilirler.
  • Ders tekrarları yapmamak: Her ne kadar sağlam çalışılsa dahi öğrencilerin düzenli tekrarları olmalıdır. Aylar önce öğrenilen bilgiler çok çabuk unutulabilir. Bu bilgilerin sınav hazırlık zamanı boyunca taze kalması önemlidir. Öğrenci programlarını oluştururken geçmişte çalıştığı ve denemelerde yanlış yaptığı konuları tekrar olarak programına yerleştirmelidir.
  • Yeterli kaynak taraması yapmamak: Sınava hazırlık zamanı oldukça fazla kaynak çözülmelidir çünkü öğrencinin ufku çözdüğü, okuduğu kaynak oranında genişler ve düşünme becerileri artar aynı zamanda her kaynaktan farklı bilgi edinilir . Edinilen bilgiler belki de sınavda öğrenciyi hedefine taşıyan bir soruda denk gelir.
  • Öğrencinin kendine zaman ayırmaması: Hazırlık süreci çok yoğun stresli geçer. Öğrenci kendini yalnız, yorgun ve güçsüz hissedebilir. Bu süreçte arada kendine ayırdığı zamanlar hayat enerjisini ve çabalama isteğini doldurur yeniden derse döndüğü zaman daha yorgun ve sıkılmış olmaktansa derslere daha enerjik başlar. Çoğu öğrenci sınav hazırlık zamanları kendini unutur, dersten başını kaldırmaz ve sınava kısa bir süre kala oldukça sıkılmış bir hale gelir. Ne yazık ki bazıları bu zamanlar hedeflerinden ve çabalarından vazgeçer. Yapılması gereken ise önce yavaş başlamak ve ritim kazanmak. Yavaş ve emin bir şekilde ilerleyen öğrenci zamanla hızını arttırmalıdır.
  • İyi geçen bir sınavın ardından rehavete kapılmak: Öğrenci zamanla hedefine yaklaşacaktır hatta çoğu zaman beklediğinden fazlasını da yapabilir. Sınavları iyi gitmeye başlar zamanla. İyi geçen sınavların ardından kendine olan güveni artmalıdır fakat rehavete kapılmamalıdır. Sınav anına kadar elinden geleni daima yapmalıdır.
  • Arkadaş çevresinin caydırıcılığına kapılmak: Çok yorulan ve sıkılan öğrenciler elbette kendilerine zaman ayırmalıdır fakat bu konuda aşırıya kaçmamaya dikkat edilmelidirler. Arkadaş ortamları öğrenciyi kararla yürüdüğü yoldan saptırabilir ama öğrenci sınav hazırlık öğrencisi olduğunu bir müddet arkadaşlarıyla geçireceği zamandan fedakarlık etmesi gerektiğini bilmelidir.
  • Müzikle ders çalışmak: Müzik ruhun gıdasıdır, ruhu rahatlatır. Öğrenci çalışırken sözleri olan müzikleri dinlemekten kaçınmalıdır çünkü öğrenci sözlere ister istemez eşlik edecek ve dikkat dağınıklığına sebebiyet verecektir. Hareketli ve sözlü parçalardansa klasik müzik dinlenebilir. Klasik müziğin odaklanmaya faydalı olduğu bilimsel olarak da kanıtlanmıştır.

üniversite hazırlanırken ebeveyn rolü

Sınava Hazırlık Sürecinde Rehberliğin ve Ebeveynin Rolü

Üniversite sınav hazırlık yapan öğrencinin en büyük destekçisi ailesi olmalıdır. Aile bu süreç boyunca öğrenci üzerinde teşvik edici tavırlar sergilemelidir. Yeterince stresli ve yalnız hissedilen bu dönemde ailenin moral vermesi çok önemlidir. Bazı aileler çocuklar üzerinde fazla baskı oluşturarak öğrenciler üzerinde daha fazla stres oluşturur. Böylece yükü ağır olan üniversite sınav öğrencilerinin yükü daha da artmaktadır. Ebeveynler çocuklarına başarısız olsa dahi ailesi olarak destek verdiğini anlatmalı ve hissettirmeli, çocuğunun dertlerini dinlemeli ve çözüm odaklı hareket etmelidirler. Ebeveynler eksik kaldıkları zaman rehberlik hocalarından yardım isteyip destek alabilirler. Eğitim almış rehber hocaların da katkısıyla strese, kaygıya sebep olan etmenler daha kolay bir şekilde bulunup çözüme ulaştırılabilir. Bazen durumlar tam tersi şekilde ilerler. Aileler bu konuda bilinçsizdir ve rehber hocalar çocukta strese, özgüven eksikliğine sebep olan etmenlerin farkındadır. Hatta bu stresin asıl kaynağı aile de olabilir. Rehber hocalar öncelikle aile ile irtibat haline geçip onları bilinçlendirmeli, bu zor süreçte çocuklarının kaygılarını azaltmalı yönünde onları farkındalığa davet etmelidir. Farkındalık yakalanılan ebeveynler çocuğunun hayatının ve isteklerinin daha önemli olmadığının bilincinde olurlar artık ve baskı kurmak yerine destekleyici yaklaşırlar.

Tüm bu zorlu süreçte herkes bilinçli ve ölçülü davranırsa muhakkak başarı kaçınılmaz olacaktır ve öğrenci hedefine ulaşacaktır.

Yorum Gönder

0 Yorumlar