728x90

Tıp Kazanmak- Tıp Kaç Net

Tıp Kazanmak

Tıp Kazanmak- Tıp İçin Kaç Net Lazım?

Tıp kazanmak, birçok öğrencinin hayalini süsleyen hedeflerden biridir. Konu Tıp Fakültesi kazanmak olunca çalışma programının da yoğun olması gerekir. Peki, sınavda bu denli yüksek bir başarı elde etmek için nasıl ve ne şekilde çalışmanız gerekir? Kaç bine girerseniz bu başarıya ulaşırsınız? Aşağıdaki yazımızda bu sorulara cevap bulabilirsiniz.

Tıp okumak için lise döneminin başından beri sistemli bir çalışma programı izlemeniz gerekir. Söz konusu süreç, zorlu bir dönemdir. Bu kapsamda son derece disiplinli ve asla taviz vermeyen bir şekilde çalışma programı takip etmek gerekir. Bunun için de sadece ders çalışma sisteminden ziyade tüm hayatınıza bu eksende çeki düzen vermeniz gerekir.


Tıp Fakültesine Yerleşmek İçin Kaç Net Yapmak Gerekir?

Üniversite hazırlık süreci son derece zorlu bir süreç olmasına rağmen sistemli bir çalışma ile başarıya ulaşılabilecek bir zaman aralığıdır. Bu kapsamda tıp fakültesini kazanmak izleyeceğiniz çalışma sürecinde örnek almanız kapsamında yüksek puanla öğrenci kabul eden Hacettepe Üniversitesi ile Adıyaman Üniversitesi Tıp Fakültelerinin puanları aşağıdadır. Bu üniversitelerin puan aralığını ve bu puan için yapmanız gereken net miktarını bilerek çalışma programınızı buna göre belirleyebilirsiniz.    

Üniversite

Puan

TYT Türkçe

TYT Sosyal

TYT Mat.

TYT Fen

AYT Mat.

AYT Fizik

AYT Kimya

AYT Biyoloji

Hacettepe

482

33

17

37

18

38

14

13

12

Adıyaman

461

30

14

36

15

36

11

11

10


Kendinize Güvenin

Sadece üniversite sınavını kazanmak için değil, herhangi bir konuda başarılı olmak için öncelikle kendinize güvenmeniz gerekir. Bu işi başarabileceğinize inanmanız gerekir. Kendinize inanıp hedeflerinizi doğru belirlediğinizde size sadece çalışmak kalıyor.

Tıp Fakültelerinin puanları son derece yüksektir. Hedeflerinizi belirlerken buna göre bir yol haritası izlemeniz gerekir. Ders çalışma alışkanlığı olmayan öğrenciler için tıp hedefini belirlemek çok gerçekçi hedefler olmayacaktır. Bu kapsamda kendinizi tanımanız gerekir. Hazırlanan çalışma programının da gerçekçi bir program olması gerekir. Hayalî ders çalışma programını yapıp 3 gün sonra uygulamaktan bıktığınızda çok daha sıkıntılı bir süreç başlayacaktır. O zaman çalışma şevkinizin düştüğünü hissedeceksiniz.

Tıp okumak istediğiniz Üniversite hakkında araştırma yaparak çalışma sistemini belirlemeniz sizi daha da isteklendirecektir. Çalışma periyodunda sıkıldığınız, bunaldığınız zamanlar olacaktır. Bu gibi durumlarda yaptığınız üniversite araştırmaları sizi motive edecek, tabiri diğerle sizi gaza getirecektir.

Bazı idealist öğrenciler hedeflerini kâğıda yazıp ceplerinde taşırlar. Motivasyonunuz düştüğünde böyle bir uygulama yaparak hedeflerinize bakıp, tekrar kendinizi motive edebilirsiniz.

İlginizi Çekebilir: Hukuk Kazanmak Hukuk Kaç Net

Hayatınıza Çeki Düzen Verin

Tıp kazanmak için sürekli ve düzenli bir çalışma sistemi uygulamanız gerekir. Bunun yanında hayatınızın her aşamasını bu hedefe odaklı yaşamanız gerekir.

Yaptığınız çalışma programının uygulanabilir olması gerektiğini yukarıda belirtmiştik. Hayatınızdaki her şeyin bu programı gerçekleştirmeye odaklı olması gerekir. Sabah kalktığınızdan gece yatana kadar her anın planlı, programlı yaşanması gerekir.

Ders çalışma programınız sürekli çalışmaya odaklı yapılmamalıdır. İnsan beyni bir şeye en fazla 40 dakika odaklanır. Bu kapsamda 40 dakikada bir mola vermek gerekir. Bunun yanında mola sürelerinin de uzun tutulmaması gerekir. Mola süreleri 5, en fazla 10 dakika olmalıdır.

Ders çalışmak demek, dinlenmeden, kendinizi dış dünyadan soyutlayacağınız anlamına gelmemelidir. Bu kapsamda uyku sisteminden sosyal aktivitelere kadar her şeyin programlı yaşanması gerekir. Uykusuz kalıp saatlerce ders çalışmanız hem sizi yoracak, hem de çalışmaktan elde edeceğiniz verimi düşürecektir. Sağlıklı bir insanın uyuması gereken 8 saatlik uyku süresi düzenli olarak yapılmalıdır. Bunun yanında beyninizin dinlenmesi için haftada bir gün dinlenme günü ilan edebilirsiniz. Söz konusu günde sosyal aktivitelerle kendinizi rahatlatabilirsiniz.

Düzenli Beslenme

Düzenli bir hayatın parçası uyku ve beslenme düzenidir. Bu kapsamda uykunun öneminden yukarıda bahsetmiştik. Bunun yanında düzenli beslenme de ders çalışma sisteminize olumlu katkı sağlayacaktır. Beslenmenin zekâ gelişimine çok önemli etkileri vardır. Ayrıca siz doktor olacaksınız. Beslenmenin önemini daha en başından kavramış olmanız gerekir.

Tıp Kazanmak

Tıp Okumak İçin Hangi Derslere Ağırlık Verilmelidir?

Tıp Fakültesine yerleşebilmek için üniversite sınavında ilk 20 binin içinde olmanız gerekir. Sınava 1,5 milyondan fazla öğrencinin girdiğini düşündüğünüzde ilk 20 bine girmek hatırı sayılır bir derecedir. Peki, bu başarıyı elde etmek için hangi derslere ne şekilde çalışmanız gerekir?

Tıp Fakülteleri sayısal puan ile öğrenci kabul eden bölümlerdir. Sayısal denildiğinde de akla matematik ve fen grubu dersler gelir. Özellikle biyoloji dersine ilgi duymanız, doktorluk mesleği için uygun olduğunuzun da bir göstergesidir.  

Sayısal dersler, konu çalışmaktan ziyade soru çözmeye endeksli konuları içerir. Bu kapsamda bol bol soru çözmeniz gerekir. Kendinize günlük soru çözme kotası koymalısınız. Bu kotayı tamamlamadan da günü bitirmemeniz gerekir.

Tıp Fakültelerine girebilmek için düzenli ve sistemli çalışmanız gerektiğini yukarıda belirtmiştik. Bu kapsamda hazırladığınız programdan kesinlikle kopmamanız gerekiyor. Programda ufak aksaklıklar olabilir. Bu aksaklığın kısa vadede giderilebilir olması çok önemlidir.

Çalışma Sürecinde Alacağınız Destek Nasıl Olmalıdır?

Öğrenci için en kolay ders anlama yöntemi dersi derste anlamaktır. Bu kapsamda dersten önce yapılacak kısa bir hazırlıktan sonra derse girilmelidir. Okulda ders adamakıllı dinlenmeli ve eve gelindiğinde tekrar edilmelidir. Konunun iyice pekişmesi için de bol bol test çözülmesi gerekir. Test çözülerek konunun beyindeki kalıcılığı artırılır. Özellikle sayısal derslerde bu yöntem çok önemlidir. Konumuz da tıp kazanmak olduğuna göre sayısal derslerin öğrenilme metodu önemli bir husustur.

Günümüz sınav sisteminde öğrencinin tek başına çalışarak başarması çok zordur. Bu kapsamda öğrencinin ders takviyesi alması gerekir. Özel ders, dershane ya da dijital destek uygulamaları (doping hafıza gibi) sizi rakiplerinizin birkaç adım önüne geçirecektir.

Üniversite sınavına her yıl 1,5 milyondan fazla öğrenci girer. Bu kadar büyük bir grubun içerisinde öne çıkmanız ancak daha fazla çalışarak, destek mekanizmalarından istifade ederek ve kararlılıkla mümkündür.

Sınavda yüksek puan alan öğrencilerin ortak yanı çok fazla soru çözmüş olmalarıdır. Bu kapsamda günlük en az 500 soru çözme hedefinizin olması gerekir. Bu hedefi gerçekleştirmeden rahat uyuyamamanız sizi ayrıca motive edecektir.

Motivasyon Yüksek Tutmak

Motivasyonun Sürekli Yüksek Tutulması

Sınav hazırlık sürecinde motivasyonun sürekli yüksek tutulması gerekir. Öğrenciler genellikle sene başından Şubat ayına kadar büyük bir motivasyonla sınava çalışırlar. Söz konusu dönemden itibaren öğrenciler, başaramayacağı endişesi ile sınava çalışmayı bırakırlar. Bu psikolojinin oluşmaya başladığı süreçte kendinizi motive etmeyi başarırsanız başarılı olursunuz.

Motivasyonunuzu yüksek tutmak için zaman zaman başarı hikâyeleri okuyup kendinizi motive edebilirsiniz. Ayrıca sizden önceki dönemlerde arzuladığı başarıyı sağlamış olan kişilerle görüşmeniz ve onların tavsiyelerini dikkate almanız sizi ekstra motive edecektir.

Motivasyonunuzu artırmak için istediğiniz tıp fakültesinin isminin sürekli yanınızda bir kâğıda yazılı olması sizi motive edecektir. Ayrıca odanızın duvarlarında o üniversitenin fotoğraflarının olması gibi görseller de sürekli bilinçaltınızda motivasyon sağlayacaktır. Tıp kazanmak kolay bir iş değildir. Fakat kararlı ve motive bir şekilde çalıştığınızda emin olun çok kolay hedefinize ulaşacaksınız.

Yorum Gönder

0 Yorumlar