Deneme Sınavlarında Yapılan Hatalar Nelerdir?
Hayatımızın dönüm noktalarından biri olan YKS,LGS sınavların belirli bir çalışma yapıyoruz ama deneme sınavlarına girdiğimiz zaman hatalar yüzünden başarısızla sonuçlanıyor. Hepimiz hata yapabiliyoruz ancak önemli olan hatalarımızı düzeltmektir. Öncelikle nasıl hata yapıyoruz onlara bir göz atalım.
İşlem Hatası
Sınav psikolojisi ve sınav öncesi psikolojisi oldukça zorludur. Bunu iyi yönetmek bu psikolojinin sınava yansıması ise işlem hatası olarak ortaya çıkabiliyor. Sorunun çözüm yöntemini bilsek dahi sınav stresi ile basit işlem hatası yapabiliyoruz. Bu hatanın sonucunda ise ulaşılan sonuç ya direkt yanlış çıkıyor ya da ulaştığımız sonuç şıklarda yer almıyor. Bu durumda ise sınav sırasında stresimiz artıyor. Bunu engellemenin en iyi yolu ise işlemleri kafadan değil, yazarak yapmak ve dikkatli bir şekilde kontrol etmektir.
Soruların Yanlış Okunması
Soruyu anlamamış, yanlış veya eksik okuma yapmak hatalı sonuca giden yolun ilk taşıdır. Bu hatayı yapmamak için soruyu, soru kökünü kadar dikkatle okumalısın. Sorunun istediği cevabın, olumlu mu yoksa olumsuz mu olduğuna dikkat etmeden verilen her yanıt bizi yanlış sonuca daha da yakınlaştırmaktadır.
Yanlış İşaretleme Yapmak
Diğer sorulara geçmek adına hemen emin olduğumuz şıkkı cevap kağıdına geçirmek isteriz. Ancak bu aceleyle cevap kağıdına yanlış şıkkı işaretlemek tüm emeğinizi boşa çıkarabilir. Bunun önüne geçmek için önünde iki yol vardır. İlk olarak işaretlediğin şıkkı kontrol ederek cevap kağıdına dikkatli bir şekilde geçirebilir ya da bir bölümü tamamıyla bitirdikten sonra dikkatli bir şekilde o bölümü işaretleyebilirsin.
Sorulara Yorum Katılması
Çok sıklıkla yaptığımız bir davranış olsa da sınav formatında her sorunun yalnızca bir yanıtı vardır. Mukayeseli sorularda da bu düzen aynı şekilde işler. Soruyu yorumlamaya çalıştığında aslında beklenmeyen bir cevap verme olasılığın artacaktır. Mukayese etmek sınav dışında hayatınızda size oldukça faydalı olsa da sınavda zararı olacaktır. Bunun önüne geçmek için deneyiminizi artırmak gereklidir. Çözdüğün deneme sayısı ne kadar fazla olursa karşılaşacağın problemleri o kadar yakından tanıma fırsatı elde etmiş olursun.
0 Yorumlar