728x90

2023 YKS Nedir ? YKS Dair Bilgiler

2023 yks nedir

YKS Nedir ? YKS Dair Bilgiler 

YKS kısaltmasıyla bildiğimiz sınav ülkemiz genelinde uygulanan ve her sene milyonlarca gencin girdiği bir sınavı oluşturmaktadır. Açılımı ‘Yükseköğretim Kurumları Sınavı’ olarak bilinmektedir. Sınav her sene düzenli bir şekilde gerçekleştirilmektedir. Temelde üniversiteye yerleşmek isteyen lise son sınıf ve mezun öğrenciler başvurabilmektedir. İki farklı oturumdan oluşan sınav hakkında detaylı bilgiyi yazıda bulabilirsiniz.

YKS Nedir ? 2023 YKS Nasıl Olacak

Yükseköğretim Kurum Sınavı temel bir kategoriyi oluşturmakla birlikte bireyler üniversiteye yerleşmek adına iki ayrı sınava girmektedir. Bu sınavlar Temel Yeterlilik Sınavı (TYT) ve Alan Yeterlilik Sınavı (AYT) olmaktadır. Bireyler ÖSYM tarafından duyurulan tarihlerde bu sınavlara girerek hedeflerine ulaşmak adına ter dökmektedir. Sınav tarihleri genel olarak belirli aylarda gerçekleşmektedir.
Üniversiteye yerleşebilmek için adaylar ilk olarak TYT olarak adlandırılan sınava girmektedir. Bu sınav belirli derslerden ve sorulardan oluşmaktadır. Sınav Cumartesi günü içerisinde gerçekleştirilir. Sonrasında bireyler mevcut bulundukları bölüme göre AYT sınavına girerek süreci tamamlamaktadır. Aynı zamanda sınav sistemi içerisinde bulunan Yabancı Dil Testi (YDT) sınavına da girebilmektedir.
YKS sonuçları açıklanırken her iki sınavdan alınan doğrular üzerine bir puan hesaplanmaktadır. Temel kullanılacak puan ise bireylerin girdiği sınavların yüzdesine göre belirlenmektedir. ÖSYM sınav öncesi yayınladığı kılavuz neticesinde önceden belirlenmiş bir tarihte sonuçları bireylere duyurmaktadır. Sonuçların açıklanması ile birlikte tercih dönemi başlamaktadır. 

YKS ye Kimler Girebilir ?

Yükseköğretim Kurumlar Sınavı (YKS) ağırlıklı olarak lise son sınıf öğrencilerinin başvuruları ile gerçekleşmektedir. Sınava girebilmek için temel özellik lise kademesinden mezun olmak bulunmaktadır. Bundan dolayı sadece lise son sınıf öğrencileri değil, mezun olan bireyler de girebilmektedir. Aynı zamanda herhangi bir lisans programından mezun olan kişiler de başvuruda bulunabilir.
YKS tercih sonuçları almak isteyen bireyler belirli özelliklere sahip olması gerekmektedir. Bu sınava girebilecek kişiler arasında:

·         Lise son sınıf öğrencileri,

·         Lise mezunu bireyler,

·         Yabancı uyruklu kişiler,

·         Herhangi bir üniversite programından mezun kişiler olmaktadır.

Ancak dikkat edilmesi gereken nokta yabancı uyruklu bireyler sınava girseler de tercih döneminden önce Türk vatandaşlığına başvurması gerekmektedir.

Yabancı uyruklu bireyler, YKS kapsamında değerlendirilemezler. Sınava girişlerinde bir sorun olmamaktadır. Ancak tercih döneminde bir başvuruda bulunamazlar. Bu kişiler kendilerine özel olarak hazırlanan sınav sistemine tabi tutulurlar. Üniversitelere bireysel olarak ayrı ayrı başvurarak belirlenen sınavlara girerler. Sonuçlar neticesinde üniversitenin programları arasında tercihte bulunulur. 

Ders Calismak

YKS Nasıl Çalışılır ?

Yükseköğretim Kurumlar Sınavı (YKS) belirli bir plan ve program gözetiminde hazırlanmalıdır. Öğrenciler öncelikle bir hedef belirleyerek bu hedefin hangi puan türünden aldığına karar vermelidir. Sonrasında dersleri belirli bir program üzerinden bölerek çalışmaya başlamalıdır. Uzmanlar tarafından da belirtildiği üzere hiçbir sınav küçümsenmemeli, kenara atılmamalıdır.


İlginizi Çekebilir: TYT HAKKINDA DAİR BİLGİLER

Üniversite sınavı bütün bir sınav olduğundan her oturumuna aynı özenle ve özveri ile çalışmak gerekir. Kişiler bu koşullara uyum sağladığı sürece tercihlerde bulunabilmektedir. Özellikle Matematik ve Fen Bilimleri sınavları Türkiye genelinde ortalaması düşük olduğundan bireyler bu sınavlar sayesinde rakiplerinin önüne geçebilecek farkı atabilirler.

YKS Tercih Yapabilmek için Bilmeniz Gereken

YKS bir sıralama sınavı olmaktadır. Bu sınav genel bir isimle adlandırılmakla birlikte üç ayrı oturumu temsil etmektedir. Kişiler üniversite bölümlerine başvurabilmek adına burada gerçekleşen ilk oturum olan TYT sınavına zorunlu olarak girmelidir. İlk oturuma girmeyen kişilerin puan hesaplaması yapılamamakta tercih hakları da olmamaktadır.

TYT farklı özellikleri bünyesinde barındırmakla birlikte tüm adayların girişinin yaptığı bölüm olmaktadır. Öğrenciler birden fazla dersten sorumlu tutulur. Kişiler bu sınavda puanlarının hesaplanması adına Türkçe veya Matematik testinden en az 0.5 net yapmaları istenir. Gerekli koşulu sağlayan ve 180 puan alan bireylerin AYT sınavı sonrası puanları hesaplanır.

YKS puan hesaplama da etkili olan diğer sınav AYT ise bireylerin ikinci oturumda karşısına çıkmaktadır. Bu sınavın yüzdelik etkilemesi daha değişik olmakla birlikte kişilerin çözeceği dersler de değişiklik gösterir. Bireyler AYT dışında Yabancı Dil Testi ‘ne de girebilmektedir. Burada önemli olan kişilerin hedeflediği bölümlerin hangi puan türünden öğrenci aldığıdır. Buna yönelik oturumlar arasında başvuruda bulunulur.

Yorum Gönder

0 Yorumlar